Turen bliver bedre med den matchende rygsæk

Om det er bytur, alpincross eller trekkingtur: Vi har den perfekte rygsæk til hvert program, så du kan tage hele dit udstyr med på tur. Vores udbud omfatter alt fra den lille dagsrygsæk til den store trekking rygsæk. Denne oversigt skal hjælpe med at gøre det store udbud lidt klarere.

Find den rigtige størrelse til din rygsæk

Det første du bør tænke over er hvad og hvor meget du vil transportere i din rygsæk. De afgørende faktorer er vægt og volumen af udstyret. En let dunjakke har behov for mere plads, hvorimod en laptop har mindre volumen, men en relativ høj vægt. Der er en hovedregel for rygsækkens størrelse (inkl. maksimal belastning, afhængig af materialer, håndværk og kropsvægt):

  • op til 10 l (maks. 5 kg): Korte cykel-, gå- og byture
  • 15-29 l (maks. 7 kg): Dagtur som vandring/cykel med lidt bagage, klatring, skiløb
  • 20-25 l (maks. 8 kg) Alle slags dagture
  • 25-35 l (maks. 10 kg) Alle slags todagesture (eller mere med mindre bagage), business og skole
  • 35-45 l (maks. 12 kg) Flerdagesture som vandring (hiking), lange klatreture, højalpine ture og skiture.
  • 45-65 l (maks. 18 kg) Lange trekkingture, rejser
  • 65 l og mere (maks.. 25 kg): Trekkingture med egen forplejning, ekspeditioner, store ture

Det rigtige rygsystem

Lige efter størrelsen er det rigtige rygsystem det vigtigste kriterium når du køber en rygsæk. Til små rygsække til byture og business er en let og lige pude nok. Den gør en nem fyldning mulig og sidder stærkt og stabilt på ryggen. Det samme gælder for ekstremt lette rygsække og dem til gåture og klatring. Rygsække til cykling er enten godt ventileret (netsystem) eller tætsiddende, alt efter hvilket program du har valgt. På lange ture er god ventilation et plus. Når du er hurtig på vej eller cykler i ujævnt terræn (mountainbike), er den tætsiddende rygsæk det bedste valg. De samme gælder for andre intense sportsgrene som skiture, alpin og klatring.
På vandre ture er det mest behageligt, når et spændt net sikrer afstanden mellem ryg og rygsæk. Når du bærer tunge laster (fx på trekkingture) kan ventilationen i rygområdet undværes. I stedet er der indsat en fast plade, så vægten er tæt på kroppen. Generelt om rygsække til vandring og trekking: Størstedelen af lasten (70-80 %) bør hvile på hofterne for at mindske belastningen for skuldrene. Derfor har disse rygsække et bredt og polstret hoftebælte. Større rygsække har også større og bredere bælter.
Desuden spiller modellen en vigtig rolle og bør overvejes, når du køber en rygsæk. Det anbefales at placere størstedelen af vægten i nærheden af ryggen. Derfor er store og lette rygsække til bevægelsesintensive sportsgrene lange og smalle. Cykelrygsække har derimod en kort og bred form der ligner en pære, så de ikke støder mod hjelmen.

Den rigtige detaljer

Detaljerne er et vigtigt kriterium når du vælger en rygsæk der passer til dine behov. Når du køber en vandrerygsæk, bør du se på regncover, stokholder, en bundlomme der kan afmonteres (til våd beklædning, sko eller sovepose) og en indretning til drikkesystemer. Til alpine ture har du derimod brug for fastgørelser til ski og klatringsudstyr. Meget store rygsække bør have flere åbninger til inderrummet (front, top, bund), så du ikke behøver at rode! Vi kan anbefale et fag på hofteselen til små genstande som knive eller kamera. En god businessrygsæk har et rum til notebook, en flaskeholder og organizerlommer. Det er de lille ting som nøgleringe og fløjter som afrunder det samlede billede af en god rygsæk og gør bære- og outdoor-oplevelsen perfekt!